2

Mantelzorger worden is geen keuze. Het is een rol die voor veel mensen als vanzelf ontstaat in reactie op de hulpvraag van een naaste. Vaak betreft het hier directe familieleden maar ook vrienden kunnen deze rol vervullen. Mantelzorg maakt het mogelijk dat cliënten langer in staat zijn het eigen leven te leiden en zorg en ondersteuning ontvangen die via een professionele weg niet of nauwelijks te verkrijgen is. De invulling die de mantelzorger geeft aan deze rol is veelal niet op basis van afspraken maar op basis van noodzaak. Mantelzorgers vormen een belangrijke, continue factor in het leven van cliënten en mantelzorg bieden geeft meestal voldoening, maar het brengt ook specifieke spanningsvelden met zich mee. Mantelzorger willen serieus genomen worden in het (zorg)proces van de cliënt waar zij als ervaringsdeskundige onderdeel van uitmaken maar hebben daarnaast te maken met het uit handen geven van zorgtaken. Wij begrijpen dit heel goed als Roomburgh organisatie.

Een goede relatie tussen de cliënt, de mantelzorger en de medewerker(s) van Roomburgh draagt bij aan het leveren van kwalitatief verantwoorde zorg. Kwaliteit van leven wordt namelijk o.a. bepaald door het hebben van zinvolle relaties.

De verhouding tussen cliënt, mantelzorger en zorgprofessional worden ook het samenspel genoemd. Het betreft hier verschillende rollen die gedurende het zorgproces kunnen veranderen en onderhevig zijn aan verschillende factoren. Om de verschillende factoren die op het samenspel van invloed zijn te duiden wordt gebruik gemaakt van het SOFA-model. De vier rollen die in het SOFA-model naar voren komen geven een beschrijving van de rol van de mantelzorger in het samenspel. De mantelzorger als:

 1. partner in de zorg, (Samenwerking)
 2. cliënt, (Ondersteunen)
 3. persoonlijk betrokkenen (Faciliteren);
 4. ervaringsdeskundige (Afstemmen).

Elke rol vraagt om een andere benadering. Dit is in ons beleidsplan verder uitgewerkt.

2 thoughts on “Mantelzorgers zijn essentieel voor Roomburgh”

 1. Ik zou graag solliciteren naar uw vacature.
  Ik ben zeer sociaal en gezellig ingesteld.
  Heel praktisch en een goed luisterend oor.

  1. Hallo Eveline,

   Wat leuk dat je interesse hebt in werken bij Roomburgh.
   Ik weet niet precies welke vacature je bedoelt. Je kunt het beste je sollicitatie mailen naar de contactpersoon in de desbetreffende vacature of je kunt telefonisch contact met ons opnemen via 071-5892200. Dan kan de receptionist je doorverbinden naar de juiste persoon.

   Met vriendelijke groeten,

   Laura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *