Apps voor mensen met dementie

 De smartphone en tablet (zoals een iPad) zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Mensen met dementie kunnen ook profiteren van deze nieuwe technologie. Zo blijkt uit onderzoek dat ze veel plezier kunnen beleven aan het spelen met een iPad, ook als ze geen enkele ervaring met computers hadden. Ook voor mantelzorgers kan het een uitkomst zijn. Het is een manier om samen iets leuks te doen. Maar het kan de zorg ook verlichten. Er zijn een aantal applicaties (‘apps’), die gratis zijn te downloaden.

 

Alzheimer Assistent: praktische steun en advies op uw smartphone en tablet

De Alzheimer Assistent is een applicatie (‘app’) voor smartphone, tablet en computer speciaal voor mensen die de zorg hebben voor iemand met dementie. Alzheimer Assistent biedt praktische en morele steun voor de vaak zwaar belaste mantelzorgers. Alzheimer Nederland heeft deze app ontwikkeld als een praktisch hulpmiddel met informatie in tekst, foto’s én video over inmiddels meer dan zeventig onderwerpen.

 

Dementie en herinneringen

Als je naaste dementie heeft, is het belangrijk om samen herinneringen op te blijven halen. Misschien vertelde je naaste vroeger honderduit, maar zorgt de dementie ervoor dat ze stiller wordt. Het bewust ophalen van herinneringen kan helpen om een gesprek op gang te brengen. Het zorgt niet alleen voor een fijn moment samen; herinneringen kunnen je naaste ook activeren en opvrolijken als ze somber is. De app Dementie en herinneringen bevat talloze foto’s, filmpjes en geluidsfragmenten uit de jaren ’30 tot en met de jaren ’70. De app is gratis te downloaden voor Apple en Android.

 

Apps voor ontspanning

Net als bij iedere activiteit, is het bij apps de kunst om iets te vinden dat aansluit bij iemands wensen en vermogens. Als iemand voor het eerst op een tablet speelt, is het verstandig om een ‘voorraad’ spelletjes te hebben. Zo kun je snel wisselen als iemand een spel of andere app niet leuk of zelfs vervelend vindt. Ook kan het helpen om meerdere keren te testen of iemand de tablet of een bepaald spel leuk vindt. Op deze manier kom je er achter welke spellen iemand leuk vindt en misschien ook welk moment van de dag het meest geschikt is om een spel te doen.

 

In het Alzheimer Café op donderdag 14 juni laten we iets van deze apps en de website dementie.nl zien.

Voordat we aan de zomerstop beginnen sluiten we het seizoen af met een feestelijk tintje.

De livemuziek wordt deze avond verzorgd door Calamity Jazz.

Het Alzheimer Café Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest is een ontmoetingsplaats, waar mensen met dementie, hun partners, familieleden en andere belangstellenden elkaar in een ongedwongen sfeer kunnen ontmoeten en ervaring kunnen uitwisselen. De doelstelling is voorlichting geven over dementie en de gevolgen ervan bespreekbaar maken.

De “kroegbazen” Joke Vos en Marijke Kleijn heten U op donderdag 14 juni van harte welkom in SBO De Vlieger, Boerhaavelaan 298, 2334EZ te Leiden.

De zaal is open om 19:00, het programma start om 19:30.