Dementiezorg

Ook mensen met dementie zijn van harte welkom in Zorgcentrum Roomburgh.

Psychogeriatrische zorg (PG)

In Roomburgh wonen alle bewoners met dementie – zowel beginnend als in een verder gevorderd stadium – op een zogenaamde afdeling Kleinschalig Wonen.

De kern van Kleinschalig Wonen

Onze afdelingen Kleinschalig Wonen bestaan uit meerdere, huiselijk ingerichte woongroepen voor bewoners met een vorm van dementie. Iedere woongroep bestaat uit een gezamenlijke woonkamer, een aantal badkamers en voor iedere bewoner een eigen eenpersoonskamer. Kleinschalig Wonen is verdeeld over vier etages. Elke etage heeft twee woongroepen: een van zes en een van acht bewoners. Op de vierde etage zijn er sinds kort echtparenkamers gerealiseerd. Hier kunnen echtparen terecht waarvan een van de partners dementerend is, dan wel beide partners dementerend zijn. Met de totstandkoming van deze kamers is een langgekoesterde wens van Roomburgh in vervulling gegaan. Wij zijn er een voorstander van dat men zo lang mogelijk samen kan blijven met een geliefde.

Op de woongroepen wordt elke dag vers gekookt. Hier mogen bewoners uiteraard bij helpen. Zo wordt het huiselijke gevoel vergroot. Ook wordt er dagelijks aandacht besteed aan welzijn. Zo spelen wij bijvoorbeeld bekende spelletjes zoals Rummikub en Ganzenbord of kijken wij mooie, grappige of ouderwetse films. In alles geldt: Wat de bewoner wil staat centraal. Wij verzorgen altijd belevingsgericht.

De afdelingen Kleinschalig Wonen vallen onder de verpleeghuiszorg. Wij bieden verschillende behandelingen aan van andere disciplines die worden verzorgd vanuit Topaz, zoals de arts en psychologe. Wij werken met zogenaamde leefcirkels wanneer een bewoner een te groot gevaar wordt voor zichzelf om nog de afdeling of het huis te verlaten. Dit houdt in dat een deur (bijv. de hoofduitgang) blokkeert wanneer de bewoner hier doorheen wil. Zo voorkomen we dat iemand gaat dwalen en vergroten we de veiligheid van de bewoner.

Wilt u meer weten over deze vorm van wonen? Neemt u dan vooral contact met ons op via 071-5892200 of via zorgadviseur@roomburgh.nl.

Zorg passend bij kleinschalig wonen:

Persoonlijke aandacht

Dagelijks verse en gezonde maaltijden

Veilige leefomgeving

Zorgupdates en contact met de zorg mogelijk via een elektronisch patiëntendossier

Doelgroepgerichte activiteiten

Heeft u vragen?

Ons team is dagelijks aanwezig om uw vragen te beantwoorden en samen met u een zorgplan op te stellen dat voor u geschikt is.

Het Alzheimer Café Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest

Het Alzheimer Café is de plek om informatie te krijgen en ervaringen uit te wisselen over dementie. Het Café is vrij toegankelijk voor mensen met dementie, partners, familie, zorgverleners en andere belangstellenden. Aanmelden is niet nodig.

Bekijk hier het programma voor de eerste helft van 2022. 

Voor vragen van algemene aard verwijzen we u graag naar de websites dementie.nl, alzheimernederland.nl of de Alzheimertelefoon: 0800-5088.