Dementiezorg

Ook mensen met dementie zijn van harte welkom in Zorgcentrum Roomburgh.

Psychogeriatrische zorg (PG)

In Roomburgh wonen alle bewoners met dementie – zowel beginnend als in een verder gevorderd stadium – op een afdeling met kleinschalig wonen.

De Kern van kleinschalig wonen

Kleinschalig wonen is een vorm van beschermd wonen. Er wordt een gewoon huishouden gevoerd waarbij de bewoner de regie heeft over de inrichting van zijn dagelijkse leven. Een ander kenmerk van dit kleinschalig wonen is dat de medewerker onderdeel is van dit huishouden en samen met de bewoner een huishouden voert.

Door de kleinschaligheid wordt ondersteuning op menselijke maat geboden, waarbij de individuele bewoner zoveel mogelijk tot zijn recht kan komen en zich thuis kan voelen in de woning.

Daarom wordt er gesproken over bewoners en niet over cliënten.

Om de kleinschaligheid te waarborgen hanteren wij een woongroep grootte die in principe bestaat uit 6 of 8 bewoners. Iedere bewoner heeft de beschikking over een eigen eenpersoonskamer.

Zorg passend bij kleinschalig wonen:

Persoonlijke aandacht

Dagelijks verse en gezonde maaltijden

Veilige leefomgeving

Zorgupdates en contact met de zorg mogelijk via een elektronisch patiëntendossier

Doelgroepgerichte activiteiten

Heeft u vragen?

Ons team is dagelijks aanwezig om uw vragen te beantwoorden en samen met u een zorgplan op te stellen dat voor u geschikt is.

Het Alzheimer Café Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest

Het Alzheimer Café Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest is een ontmoetingsplek met maandelijkse bijeenkomsten voor iedereen met vragen over dementie. De sfeer is informeel en gemoedelijk. Hier kun je, met of zonder je naaste, in contact komen met lotgenoten. Er zijn ook professionele hulpverleners aanwezig, die je vragen kunt stellen.

Elke bijeenkomst staat een thema centraal. Dat kunnen heel uiteenlopende thema’s zijn: van diagnose, tips en trucs voor de veiligheid in en rondom het huis, rechtsbescherming, slaapproblemen, nog autorijden, samen actief zijn, tot de rol als mantelzorger.

De avond begint met een 30 minuten durend interview met een deskundige, gevolgd door een pauze. Vaak is er livemuziek. Na de pauze kun je een halfuur vragen stellen en met elkaar discussiëren. Er is gelegenheid om onderling een praatje te maken en wat te drinken.
De locatie is SBO De Vlieger, Boerhaavelaan 298, 2334 EZ te Leiden.

Het volledige jaarprogramma is te vinden op de website van het Alzheimer Café.

Alzheimer Café bijeenkomsten tot september 2020 zijn geannuleerd i.v.m. het Coronavirus.

Voor vragen van algemene aard verwijzen we u graag naar de websites dementie.nl, alzheimernederland.nl of de Alzheimertelefoon: 0800-5088.